RADIOAMATÖÖRILEHTI

Toukokuu 2001

Jari Jussila, OH2BU/OH7RF

Suomen WRTC-tapahtuman valmistelut aloitettu
-	kansainvälinen julkistus 21.4.2001 Visaliassa


Huhtikuun Radioamatööri-lehdessä suomalaisille radioamatööreille julkistetun SRAL:n ja CCF:n yhteisprojektin, WRTC 2002 -tapahtuman valmistelut ovat lähteneet liikkeelle täydellä vauhdilla. 
WRTC-tapahtuma, joka tulee olemaan suurin Suomessa koskaan järjestetty kansainvälinen radioamatööritapahtuma, koostuu useista osa-alueista. 

Radioamatööri-lehden palstoilla tullaan aina kilpailun kuumimpaan alkuun saakka läpikäymään näitä projekteja ja kertomaan tapahtuman järjestelyiden tilasta. 
Tällä kertaa keskitymme kolmeen osa-alueeseen, jotka nyt ovat keskeisesti työn alla.


Asemaprojekti käynnistetty
	- kerhoja ja yksityisiä haetaan  

Jukka Kulha, OH2MA/OH2MAM

Projekti tarvittavien noin 40-50 aseman löytämiseksi on aloitettu. Ensimmäisenä vaiheena tässä osa-alueessa on rakentaa organisaatio, (kuva1) jonka toimesta asemien rakennusprojektia viedään eteenpäin. 
Kokonaisprojekti tullaan jakamaan pienempiin osaprojekteihin, joille vastuutetaan viiden aseman toimintakuntoon saattaminen. Tällä hetkellä etsitään yksittäisten vastuuhenkilöiden lisäksi kerhoja, 
jotka voisivat ottaa koordinoitavaksi osaprojekteja.

Osaprojekteilla on tarkoitus jakaa tarvittavat asemat sopiviin, esim. 4-8 aseman ryppäisiin. Ryppäät voivat olla joko maantieteellisesti lähellä toisiaan tai esim. saman kerhon jäsenten asemia. 
"Rypäs" sopii erityisen hyvin kerhoille yhteiseksi hankkeeksi.  Tarkoituksena on sekä Radioamatööri-lehden palstoilla että WRTC-kotisivulla säännöllisesti seurata asemaprojektin tilannetta.

Asemien varustus tulee olemaan yhdenmukainen. Antennit tulevat olemaan kolmen alueen yagi ja Windom-tyyppinen lanka-antenni. 
Näihin liittyvä materiaali toimitetaan WRTC-organisaation puolesta. Osaprojektin vastuulle tulee ko. materiaalin kasaus ja toimintakuntoon saattaminen. 
Tätä varten tullaan järjestämään erillisiä koulutustilaisuuksia ja tarvittaessa myös pystytysapua. 
Koko projektin ajan toimii myös tekninen tuki. Eli tekninen osaaminen ei ole pääasia, vaan enemmänkin tarvitaan innostunut asenne, yhteisen tavoitteen saavuttamiseksi. 
Radiolaitteet tulevat pääasiassa kilpailijoiden mukana. Joidenkin asemien osalta varaudutaan myös radioihin. Kilpailuhan käydään, onneksi, vain 100 W luokassa.

Asemien mahdollisimman tasapuolisen toimivuuden osalta on tärkeää, että ne saadaan suhteellisen pienelle rajatulle maantieteelliselle alueelle. 
Tätä varten on laadittu alustava alueellinen suunnitelma (kuva2). Kaikki potentiaaliset asemapaikat tällä alueella kartoitetaan.

Antoisasta kerhoprojektista kiinnostuneet sekä yksittäisten asemien omistajat ja kaikki, jotka haluavat auttaa asemaprojektin eteenpäin viemisessä, 
voivat ottaa yhteyttä Jukkaan, OH2MA, sähköpostilla tai puhelimitse

Sähköposti: oh2ma@sral.fi
Puh: 050 1971 tai 050 4830488


Tiimien valinta WRTC 2002 -kilpailuun

Timo Klimoff, OH1NOA

WRTC-kilpailu on siis kahden hengen joukkuekilpailu nimensä mukaisesti. 
Suomenkieliseksi "WRTC-joukkueen" käsitteeksi on muodostunut sana "tiimi". 
Seattlessa 1990 tiimejä oli mukana 22 kpl, Kaliforniassa 1996 52 kpl ja Sloveniassa 2000 53 kpl. Suomen kisoihin 2002 on alustavat suunnitelmat tehty 50 tiimille. Valintasäännöt on laadittu niin, että määrä voi joustavasti olla pienempikin. 

Tiimit kilpailuun tullaan valitsemaan neljällä eri valintamenettelyllä:
1) Kansalliset tiimit, "maajoukkueet", jotka valitsee joko paikallinen liitto tai merkittävä kansallinen kontestikerho
2) Ns. villillä kortilla (wild card) tulevat tiimit, valinnan suorittaa WRTC-organisaatio Suomessa
3) USA:n tiimit, joiden valinnan suorittaa WRTC-organisaatio amerikkalaisten kontestikerhojen suorittaman eräänlaisen esivaalin jälkeen
4) Erikoistiimit, joita on kaksi: vuoden 2000 voittajat K1TO ja N5TJ pääsevät "puolustavina mestareina" automaattisesti mukaan. Lisäksi järjestäjillä on yksi ylimääräinen "jokerikortti" käytettävissä.

Kansallisia tiimejä mukaan saavat tavallisesti aktiivisimmat ja tärkeimmät kilpailumaat maailmassa. Pohjana ovat olleet vuoden 2000 säännöt, 
mutta muutamia pieniä muutoksia haluttiin tehdä ja painottaa myöskin "villien korttien" osuutta. Viimeksi Ruotsilla ei ollut omaa joukkuetta, mutta nyt sellainen on mukana, totta kai kun ollaan Suomessa! Euroopasta kaksi kansallista tiimiä voivat lähettää suuret kilpailumaat Saksa (DK) ja Venäjä (UA3), yhden Espanja (EA), Italia (I), Iso-Britannia (G), Ranska (F), Suomi (OH), Tshekki (OK), Ruotsi (SM), Puola (SP), Liettua (LY), Ukraina (UR), Kroatia (9A), Slovenia (S5), Unkari (HA) ja Jugoslavia (YU). Aasiasta joukkueen saavat Aasianpuoleinen Venäjä (UA9) ja Japani JA) sekä Pohjois-Amerikasta Kanada (VE).

Villiä korttia voi anoa kuka tahansa tiimikaverinsa kanssa kunhan kansalaisuus on molemmilla sama. Näitä paikkoja on "jyvitetty" maantieteellisesti: 
3 paikkaa Länsi-Eurooppaan, 3 paikkaa Itä-Eurooppaan, 1 paikka Skandinaviaan (ml. Suomi!), 3 paikkaa Aasiaan, 
1 paikka Afrikkaan, 1 paikka Oseaaniaan, 2 paikkaa Etelä-Amerikkaan, 1 paikka Pohjois-Amerikkaan (pl. USA) sekä 2 paikkaa USA:han. Valinnassa ratkaiseva merkitys on menestyksellä CQ WPX, CQWW ja IARU-kilpailuissa vuosina 1998-2000. Kilpailutuloksia näissä kisoissa analysoidaan mm. matemaattisesti voittotuloksiin vertaamalla. 

USA:n tiimien valinta on aina ollut aiemmissa WRTC-kisoissa ongelma: saada valittua todellakin parhaat jenkit kisaan mukaan. 
USA:n tiimejä on aina mukana ollut suuri määrä, lähinnä historiallisista syistä ja siitä, että reilusti yli puolet maailman kontestereista tulee Uudelta Mantereelta. Menestyskin on ollut sen mukaista, jaossa olleista yhdeksästä WRTC-palkintopallisijasta on Yhdysvaltoihin matkannut peräti kahdeksan. Tällä kertaa WRTC-organisaatio tulee pyytämään kymmeneltä tärkeimmältä USA:n kontestikerholta listan kymmenestä parhaasta kutsusta joiden he haluaisivat olla edustamassa maataan Suomessa. Eräänlainen radiourheilun dream team siis! Nämä ehdotukset pisteytetään ja kymmenen eniten ehdotettua saavat sitten valita itselleen tiimikumppanin Suomeen.

Tarkat ohjeet tiimien valintaperusteista ja hakemuslomakkeet "villi kortti"-paikoille ovat internetsivuilla http://www.wrtc2002.org .

Valintaperusteista kiinnostuneet voivat ottaa yhteyttä Timoon, OH1NOA, seuraavasti:
Sähköposti:	oh1noa@sral.fi
Puhelin:	0405-322 730



WRTC 2002 - kansainvälinen julkistaminen

Tätä luettaessa WRTC 2002 on koko kontestimaailman tiedossa. 
Huhtikuun lopulla suoritettiin hankkeen virallinen julkistaminen USA:ssa Visalian DX-tapahtuman yhteydessä. Asialla olivat hankkeen sikäläiset puuhamiehet 
W6OAT, K7BV, K1ZM ja K4UEE. Sama teami hoitaa myös WRTC 2002:n esittelyn maailman suurimmassa amatööritapahtumassa, Dayton Hamventionissa toukokuun lopulla.

Tärkeimpiin kilpailuaiheisiin lehtiin (CQ, CQ-Contest ja NCJ) sekä eri bulletiineihin 
ja reflektoreille lähetettiin huhtikuun loppupuolella WRTC 2002 -infopaketti, mikä pitää sisällään taustatietoa itse tulevasta tapahtumasta, käytännön järjestelyistä, hieman Suomi-tietoutta jne.
Tärkeä osa hankkeen julkisuutta on myös oma kotisivu, joka löytyy osoitteesta http://www.wrtc2002.org.

WRTC 2002 -hankkeesta informoimista tullaan jatkamaan säännöllisesti aina H-hetkeen saakka. 
Keinoina ovat säännöllisin välein toistuvat tiedotteet bulletiineissa ja reflektoreilla sekä kilpailuaiheisiin lehtiin suunnatut artikkelit. 
Tiedottaminen keskittyy alussa luonnollisesti maailman kilpaliluoperaattoreiden kiinnostuksen herättämiseen ja myöhemmin itse tapahtuman ja kilpailun markkinoimiseen kaikille maailman radioamatööreille.

Kansainvälinen tiedotus on lähtenyt hyvin liikkeelle! Kannustusta, kiinnostusta ja mukana olosta kertovia sähköposteja ja muita yhteydenottoja on tullut jo kymmenittäin. 
OH-maa on nyt selvästi "in" ja "pop" ja radioamatöörien kilpailutoiminnan mielenkiinto on keskittyvä Suomeen seuraavan vuoden ajaksi.

Kansainvälisestä tiedotuksesta kiinnostuneet tai sinä auttamaan pystyvät voivat ottaa yhteyttä Ariin, OH1EH, seuraavasti:
Sähköposti:	oh1eh@sral.fi
Puhelin:	(02) 674 6038 (koti)


WRTC 2002 -kotisivu avattu!

Yhdessä kansainvälisen julkistamisen kanssa avattiin osoitteessa www.wrtc2002.org WRTC-tapahtuman kotisivu. 
Sivulla kerrotaan tapahtuman järjestelyistä, tiimien valinnasta jne. Myös kotimaiset lukijat on huomioitu  "Tiietoja suomeksi" -otsikon alla.

Sivuja päivitetään jatkuvasti, joten kannattaa kopioida sivu omiin bookmark'eihin ja käydä tavan takaa katsomassa uusia asioita.

Kotisivun päivityksestä vastaa Timo, OH1NOA. Sähköposti: oh1noa@sral.fi


Vapaaehtoisia tarvitaan!

Yli sadan ulkomaisen kilpailijan ylläpitoon, kuljetuksiin ym. toivotaan mahdollisimman paljon vapaaehtoisapua liiton jäseniltä 
ja erityisesti tietenkin DX-ja kilpailutoiminnasta kiinnostuneilta. Koska kesäleiri ensi vuonna alkaa jo tiistaina, toivovat järjestäjät jo tässä vaiheessa, että mahdollisimman moni aikaistaisi kesäleirille tuloaan. Vain näin saadaan yli sadalle ulkomaalaiselle radioamatöörille kerrottua aidosti kesäleirin ainutlaatuisesta tunnelmasta. Paitsi että kesäleirin ohjelma tulee olemaan normaalia paljon laajempi, tullaa myös painotusta siirtämään eräin osin aikaisemmaksi viikolla.

Jos olet kiinnostunut, ota yhteyttä keneen tahansa järjestelyissä mukana olevista. 
Panoksesi, pienikin, on tärkeä ja auttaa meitä tekemään koko WRTC-tapahtumasta ikimuistoisen.

WRTC järjestelykomitea koostuu valmisteluiden tässä vaiheessa seuraavista, mutta useat tärkeät linjaorganisatiot ovat vielä vastuuhenkilöitä paitsi:
OH3ÙU, Tulospalvelun ja lokitarkastuksen vastaava

Jouko Häyrynen, OH1RX, oh1rx@sral.fi, järjestelykomitean vetäjä, rahoitus
Jari Jussila, OH2BU, oh2bu@sral.fi, tapahtumien johto ja kansallinen tiedotustoiminta - SRAL
Martti Laine, OH2BH, oh2bh@sral.fi, yhteydet WRTC Steering -komiteaan, WRTC 2002 kilpailuvastaava
Pasi Luoma-aho, OH2IW, oh2iw@sral.fi, WRTC 2002 kilpailuvastaava
Jukka Kulha, OH2MA/OH2MAM, oh2ma@sral.fi, kilpailuasemien suunnittelu, asemaprojekti
Veijo Kontas, OH6KN, oh6kn@sral.fi, Wireless & Web -teknologian kehittäminen
Merja Veisterä, talous, merja.veistera@kolumbus.fi
Ari Korhonen, OH1EH, oh1eh@sral.fi, kansainvälinen tiedotustoiminta, www-palvelut 
Timo Klimoff, OH1NOA, oh1noa@sral.fi, team selection, www-palvelut 
Risto Lund, OH3ÙU, oh3uu@sral.fi, tulospalvelun ja lokitarkastuksen vastaava


WRTC-tapahtuman alustava aikataulu 9.-16.7.2002 

Tiistai 9.7.2002 	Kilpailijat saapuvat Suomeen. Kuljetus kesäleirille.
Rekisteröinti ja "get-together" Kesäleiri alkaa.
Keskiviikko 10.7.2002	WRTC-2002 viralliset avajaiset. Kilpailijat osallistuvat kesäleiriin sekä yleisönä että esintyjinä. 
Torstai 11.7.2002 	Kesäleiri jatkuu. Pile-up' -kilpailu Tuomareiden ja kilpailijoiden 1. kokous. Suuri WRTC-iltajuhla
Perjantai 12.7.2002	Kesäleiri jatkuu. Tuomareiden ja kilpailijoiden 2 kokous.
Kilpailijoiden kuljetus asemapaikoilleHelsingin ympäristössä tutustumista varten. 
Lauantai 13.7.2002 1200 UTC	
WRTC-kilpailu alkaa. Kilpailun edistymistä voi seurata maailmanlaajuisesti ja reaaliaikaisesti mm. Internet'in välityksellä. Myös kesäleirillä tulosseuranta. 
Sunnuntai 14.7.2002 1200 UTC 	
WRTC-kilpailu päättyy. Kilpailijat kokoontuvat "jälkipuintiin"
		
Maanantai 15.7.	Tutustuminen Helsinkiin ja ympäristöön. Illalla suuri päättäjäisjuhla ja palkintojen jako.
Tiistai 16.7.2002	Kilpailijat lähtevät Suomesta.

takaisin ...

WRTC - World Radiosport Team Championship in Finland - July 9-16, 2002

© WRTC2002 Org. design: OH1NOA